2010

foto Per Nordby

De tävlande från vänster: Rebecka Thurfjell, Pernilla Gard, Sebastian Ryberg och Emil Eriksson

Temat för NBC i Oslo 2010 var ”to the CORE”. Kaffes kärna genomarbetades via föreläsningar, diskutioner och koppningar. Värdsledande kaffe-kännare från bland annat Colombia, Italien, USA och Norge höll seminarier om allt från botanik, rostning, koppning, marknadsföring, bryggning och socialantropologi.

För lagets del innebar varje seminarium en deltävling. För alla andra som deltog var det enbart förkovring. På det sättet sammanflätades tävlingen med kunskap, inte bara för lagen utan för alla som valde att delta i undervisningen.

Parallellt med seminarierna skulle lagen träna en adept, en person som visserligen var mat och smakintresserad men som aldrig hade bryggt espresso förut. Adepten skulle sista dagen visa sina kunskaper i en tävling, ett miniformat av WBC.

En sammanslagning av alla deltävlingar, adeptens träningsupplägg och prestation och lagens laganda gav slutpoängen. Det var en jämn tävling med fem duktiga lag. Men svenskarnas fantastiska samarbete, kunskap och engagemang ledde slutligen till en seger.

Resultaten (av 299 max-poäng):
#1 Sverige – 247,8
#2 Island – 234,4
#3 Finland – 217,5
#4 Norge – 200
#5 Danmark – 194,6

Läs mer om NBC på www.nordicbaristacup.com

Annonser