Mer specialkaffe till alla

Image

Baristalandslaget med coach tillbringade dag två av träningslägret hos Espressospecialisten. Förmiddagen var fylld av praktisk och teoretisk förberedelse inför Nordic Barista Cup. På eftermiddagen höll Alexander Ruas medieträning med samtliga landslagsdeltagare. Därefter sammanfattades vad specialkaffe innebär och vad vi som landslag kan göra för att sprida detta.

Några av baristalandslagets huvuduppgifter är att representera svenskt specialkaffe internationellt och att förbättra kaffesverige. Landslagsmedlemmarna med coach har alla olika ingångar i kaffe, gjort resor till olika ursprungsländer och har olika sätt att arbeta med kaffe på, med deras bredd var alla enade om en sak: vikten av kaffets ursprung.

För att kunna jobba professionellt med kaffe behöver vi bl.a känna till underarten, hur kaffet är producerad och vilken region det kommer från. Detta går att likna med vinvärlden; en Cabernet Sauvignon från Frankrike har inte samma karaktär som en Cabernet Savignon från Argentina, utöver detta spelar processer, kvalitet, höjd över havet etc. in.

Kaffe är den näst största råvaruindustrin efter olja. Genom att presentera var kaffet kommer från skulle det hjälpa hela kaffebranschen att bli bättre för de svenska hushållen, på kaffeplantagen, för baristor och för rostare. Oavsett om kaffet är på hyllan i matbutiken eller den tjusiga kaffebaren där du dricker espresso på fredagar vore det önskvärt att fler kaffen blir spårbara. Spårbarhet av ursprung är vad vi i baristalandslaget kallar specialkaffe.

Genomsnitts svensken dricker 3,2 koppar kaffe per dag och var år 2011 det land som konsumerade näst mest kaffe i världen. Landslaget kommer med stolthet och glädje att jobba för att sprida specialkaffe inom Sverige samt att representera Sveriges specialkaffe internationellt.

Foto: Alexander Ruas, Text: Joanna Alm

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s