Analys av dag tre.

Nu är det över. Iallafall tävlandet. Vi har gjort vårt absolut bästa. Och är nöjda. Ikväll får vi reda på vinnande laget. Som sagt ledde vi efter gårdagen. Det känns såklart som en bra utgångspunkt för sista dagen av tävling.

Dagens första challenge var ett quiz med frågor från förläsningarna vi varit på. Vi har inte fått vårt resultat, men kollade på svaren efteråt och det verkar ha gått bra!

Nästa challenge fick vi efter en förläsning av Vince Fedele. Den här mannen är smart. Han står bakom bla FireWire, smartcharger för Apple, zipdriven för IBM och ”high res fingerprint imaging system” för FBI. Sicken kille. Denna föreläsning handlade om ännu en genialist mackapär – ExtractMojo. Föreläsningen var supersuper intressant och jag fick ett helt nytt perspektiv på bryggning av kaffe. Faktiskt. Att kunna med ett enkelt hjälpmedel räkna ut sweetspot liksom. Bara sådär. Helt fantastiskt och på måndag kommer jag stå hemma i rosteriet i Göteborg och Mojo-utveckla mig, var så säker.

Vår utmaning var följande: Att använda en Hario V60, använda 18,7gram kaffe och 300gram vatten och försöka hitta sweetspoten. Det vi ändrade för att hitta rätt var alltså malningsgraden. Det lag som kom närmast sweetspoten på 1,40 i tabellen vann. Vi fick först 30 min träningstid för att bekanta oss med denna genialiska pryl. Vi hann med tre bryggningar under denna halvtimma, började med en malningsgrad på 5 på Dittingkvarnen. Låg lite under sweetspot men ändå ”i rutan”. Minskade malningsgraden till 4,5, närmade oss målet halvvägs. Minskade en gång till, till 4, närmade oss lite till, men inte ända fram. Ställde om kvarnen till 3,5. Tävlingsdags. Bryggde och testade. När vi innan som bäst landat på 1,37 hamnade vi nu på 1,35, alltså gjorde inte den sista ändringen av malningsgraden det den ”skulle göra” utan det gick åt andra hållet. Okej. Haffade Vince och frågade vad det kan bero på, eftersom vi blev lite förvånade. Många faktorer såklart, vattentemp, hällning etc. Vi vet inte vad det var som påverkade, men när Vince frågade var vi hamnade och vi sa 1,35 skrattade han nästan och tyckte att det är ju i princip sweetspot och vad gnäller ni om? Vi är perfektionister svarade Emil, och det är ju sant. Men jag tror vi kan vara mycket nöjda även med denna challenge. Det var fantastiskt roligt att få prova på ExtractMojo under supervision by Vince Fedele himself.

Nästa challenge var det som vi tränat för i tre dagar – Linn Marens framträdande. Hon var ganska nervös (som man blir när man är 17 år och ska genomföra en Baristatävling efter tre timmars träning inför en stor skara av kaffefolk) men gjorde ett sånt fantastiskt jobb att vi blev alldeles tårögda. Espresson rann vackert, mjölken var len och signaturdrinken satt som en smäck. Efteråt sa hon att hon var glad och stolt och vill göra det igen, igen, igen. Precis det vi ville höra. Hoppas verkligen hon fortsätter i kaffespåret, branschen behöver intresserade och målinriktade människor som hon. När de annonserade vinnaren av de fem baristorna blev ordningen följande:

1. Finland

2. SVERIGE

3. Island

4. Norge, Danmark

Detta är bra för oss. Finland låg igår nere i botten, så det var helt ok att de vann. Ur självisk synpunkt sett. Ur en trevligare synpunkt var det verkligen kul för dem att de vann eftersom de låg sämst till. Vi kom före Island, som är vårt stora hot. Och Linn Maren kom på andra plats åt oss. Så grymt! Så vann hon en Mocca Master också så jag tror hon är extra glad, hade jag vart 🙂

Sen följde NBC Bazaren, då massa donerade kaffeprylar auktionerades ut. Efter det åkte svenska minibussen tillbaka till hotellet och nu ska vi klä oss i våra bästa Harry Potter outfits och gå på Gala Dinner!

Lite pirr i magen nu, som alltid i tävlingssammanhang. Vinner vi?!

Vi hörs när vi vet….

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s